Deze week is dat de volgende vraag:
Is de gewestelijke hemelwaterverordening vanaf 7 januari 2025 van toepassing op vrijgestelde handelingen op openbaar domein?
Nee, de Hemelwaterverordening geldt niet voor handelingen op openbaar domein die vrijgesteld zijn van vergunning (artikel 4 lid 5 Hemelwaterverordening).
In het verleden gold de Hemelwaterverordening niet voor openbaar domein. Maar een onderscheid tussen privé en openbaar domein bleek niet te verantwoorden. Verharding is immers verharding. Het kan overstroming of droogte veroorzaken, ongeacht het eigendomsstatuut. Daarom het toepassingsgebied van de Hemelwaterverordening in 2023 dus uit naar het openbaar domein (artikel 4 lid 1 Hemelwaterverordening).
De inwerkingtreding werd uitgesteld tot m.b.t. het openbaar domein vanaf 7 januari 2025 (art. 22 Hemelwaterverordening 2023). Projecten op openbaar domein kennen immers doorgaans een langere doorlooptijd.
De principieel goedgekeurde verordening had een ongewenst neveneffect. Vergunningsvrije handelingen vielen onder het toepassingsgebied van de verordening. Wanneer bepaalde omstandigheden een uitzondering vereisten moest men voor de vergunningsvrije handeling toch een vergunning aanvragen. Een aanpassing van de verordening maakt een specifieke aanpak in de openbare context mogelijk: de verordening is niet van toepassing op vrijgestelde handelingen op het openbaar domein (artikel 10 Vrijstellingsbesluit), maar zullen wel aan de code van goede praktijk voor rioleringsstelsels moeten voldoen. (Zie verslag bij Hemelwaterverordening 2023)
Wist je dat?
Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten jou binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al je omgevingsrechtelijke vragen.
Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!