Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Ja, in principe beschouwt men de creatie van een zorgwoning als een niet-afwijkende handeling (artikel 4.4.1 §2, 2° VCRO).

Zorgwonen wordt beschouwd als niet afwijkend van stedenbouwkundige voorschriften en verkavelingsvoorschriften. De uitzondering op deze regel is wanneer de voorschriften de creatie van zorgwonen uitdrukkelijk verbieden. Maar die uitzondering geldt énkel voor voorschriften andere dan verkavelingsvoorschriften (artikel 4.4.1 §2, 2° VCRO). Met andere woorden blijft een melding mogelijk voor zorgwonen, ook al verbieden de verkavelingsvoorschriften dit.

Het is de bedoeling om met zorgwoningen tegemoet te komen aan de maatschappelijke problematiek van vergrijzing. Men wil zoveel mogelijk de oprichting van nieuwe wooninfrastructuur vermijden. Het verminderen van ruimtebeslag en het verhogen van ruimtelijk rendement staat voorop. De decreetgever vindt naast zorgwonen ook de installatie van zonnepanelen en gevelisolatie van maatschappelijk belang. Ze wil tegemoet komen aan de klimaatdoelstellingen. Voorheen konden alle voorschriften voormelde handelingen als afwijkend omschrijven. Met het Instrumentendecreet kan dit enkel in stedenbouwkundige voorschriften. Om zoveel mogelijk belemmeringen weg te werken is het verbieden van die handelingen in verkavelingsvoorschriften nu expliciet uitgesloten (Parl. St. Vl. Parl. 2019-20, stuk nr. 194/1).