Om optimaal het omgevingsrecht toe te passen is inzicht in de praktische kant broodnodig. Daarom publiceren we wekelijks een veelgestelde vraag van onze klanten.

Deze week is dat de volgende vraag:

Kan alleen de overtreder een minnelijke schikking aangaan bij een stedenbouwkundig misdrijf?

Nee, ook belanghebbenden kunnen een minnelijke schikking aangaan (artikel 22 §1 Handhavingsbesluit ruimtelijke ordening).

De aanvraag tot minnelijke schikking dient de overtreder of belanghebbende schriftelijk in bij de gewestelijke of gemeentelijke stedenbouwkundige inspecteur of de burgemeester (artikel 6.4.19 VCRO). Ook andere personen dan de overtreder kunnen namelijk belang hebben bij het afsluiten van een minnelijke schikking. Bijvoorbeeld een nieuwe eigenaar van het onroerend goed.

Zo kan een nieuwe eigenaar enige zekerheid verkrijgen over een illegale situatie. De uitvoering van een minnelijke schikking dooft immers het recht op herstel of vergoeding van schade, geleden door het algemeen belang (artikel 6.4.21 VCRO en Parl.St. Vl.Parl. 2013-14, 2419/1, 56).

Meer informatie over de minnelijk schikking lees je in de thematische verdieping.

Wist je dat?

Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten jou binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al je omgevingsrechtelijke vragen.

Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!