Deze week is dat de volgende vraag:
Is de Toegankelijkheidsverordening van toepassing op gezondheidsinstellingen?
Ja, de meeste gezondheidsinstellingen met kamers of wooneenheden (vb. ziekenhuizen) moeten bij bepaalde stedenbouwkundige handelingen aan de Toegankelijkheidsverordening voldoen.
Algemeen geldt de Toegankelijkheidsverordening bij het bouwen, herbouwen, verbouwen of uitbreiden van (delen van) constructies met volgende kenmerken (artikel 2 §1 Toegankelijkheidsverordening):
- publiek toegankelijk
- onderworpen aan een vergunnings- of meldingsplicht
Bij afwezigheid van één van deze elementen moet men het toepassingsgebied niet verder onderzoeken.
De Toegankelijkheidsverordening geldt specifiek voor een aantal instellingen met kamers of wooneenheden (artikel 5 lid 3 Toegankelijkheidsverordening):
- gezondheidsinstellingen
- welzijnsinstellingen
- internaten verbonden aan onderwijsinstellingen
- internaten onder de bevoegdheid van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap
- strafinrichtingen
De verordening geldt daarvoor pas wanneer het gebouw toegangsdeuren tot kamers of wooneenheden op meer dan 2 niveaus heeft. Na de handelingen bevat het ook minstens 20 kamers of wooneenheden. De verordening geldt dan op de nieuw te bouwen, te herbouwen, te verbouwen of uit te breiden gemeenschappelijke delen. Daaronder vallen ook de toegangsdeuren tot elke kamer of wooneenheid.
Wist je dat?
Naast de meest actuele informatie, krijg je met een abonnement op Schulinck Omgevingsrecht ook toegang tot onze helpdesk. Daarmee bezorgen onze experten jou binnen de 2 werkdagen een juridisch onderbouwd, praktisch antwoord op al je omgevingsrechtelijke vragen.
Nog geen abonnement? Vraag dan snel een demo aan!