“Veurne is zeker een bezoekje waard”, geeft Thomas meteen aan. De stad in de Westhoek die tijdens de Eerste Wereldoorlog redelijk gespaard bleef, beschikt over een historisch centrum met een mooi patrimonium uit de Spaanse periode. Voor gezinnen en tweedeverblijvers die van de nabijheid van de kust willen genieten, zijn er heel wat woningen en appartementen. De grote bouwdossiers komen bij Thomas terecht. “De afdeling Leefomgeving omvat economie, ruimtelijke ordening, milieu, mobiliteit en wonen. De verschillende projecten, bijvoorbeeld over erfgoed en appartementsgebouwen, bestaan hier eigenlijk naast elkaar, maar komen soms wel eens met elkaar in conflict”, zegt hij. “Dat maakt mijn job uitdagend maar ook leuk, je kan iets betekenen voor zowel de stad als haar inwoners.”
Met het juridisch advies van de experten sta je sterker in je schoenen als je een beslissing neemt
Op de dienst Leefomgeving zagen Thomas en zijn collega’s regelmatig het aanbod van Schulinck Omgevingsrecht en andere producten voorbijkomen. Daarop besloten ze verschillende tools te testen. Ze vergeleken de aanbieders qua gebruik, juridische ondersteuning, inhoud en prijs, en kozen uiteindelijk voor Schulinck Omgevingsrecht. Thomas: “De wetgeving is er gebundeld, wordt gelinkt aan elkaar en aan rechtspraak. Daarnaast krijg je juridische ondersteuning en wordt de informatie up-to-date gehouden, dat leek ons een interessant pakket. Ondertussen zijn we er al een half jaar heel tevreden van.”
Ui met meerdere lagen
Voor de (omgevings)ambtenaren Schulinck Omgevingsrecht gebruikten, consulteerden ze de kanalen die ze kennen en plozen ze de wetgeving zelf uit. Het was dan soms niet helemaal duidelijk of ze wel de juiste en meest recente versie van de wetgeving voor zich hadden. Thomas: “Ik zie de wetgeving ruimtelijke ordening soms als een ui met verschillende lagen. Het ene decreet wijzigt iets aan het basisdecreet, en dan heb je nog allerlei afwijkingen. Al die lagen moet je bekijken.”
We krijgen correcte informatie op een efficiënte en snelle manier
Nu is die zoektocht gemakkelijker doordat alle informatie op één plek verzameld is. Ook de tijdsbesparing is een voordeel. Een moeilijke case leggen ze voor aan de juristen van Schulinck Omgevingsrecht. De experten voeren het opzoekingswerk uit en een dag later ontvangen Thomas en zijn collega’s een antwoord. De gewonnen tijd kunnen de ambtenaren dan aan andere zaken spenderen. Bovendien verwijzen ze ook regelmatig naar het juridisch advies dat ze van de experten krijgen. “Dat zet je antwoord naar burgers of schepenen wel wat kracht bij”, vervolgt Thomas. “Als ik over iets twijfel, dan zoek ik bevestiging bij de juridische experten. Zo sta je sterker in je schoenen als je een beslissing aan het schepencollege voorlegt.”
Voor ieder wat wils
In Veurne maken vooral de collega’s die met ruimtelijke ordening en milieu bezig zijn gebruik van Schulinck Omgevingsrecht. Dat zijn zowel de administratieve medewerkers, als de diensthoofden. Thomas: “Het is belangrijk dat collega’s die de eerstelijnsvragen van burgers beantwoorden de basis beheersen. Je kan bij Schulinck Omgevingsrecht terecht voor die basiskennis, maar ook voor ondersteuning bij complexe zaken. Dat maakt het product interessant voor verschillende collega’s.”
De databank en helpdesk zijn de meest gebruikte functionaliteiten in Veurne, maar ook de webinars en nieuwsbrieven brengen soms gesprekken op gang. In zo’n nieuwsbrief krijg je een overzicht van relevante uitspraken, wijzigingen in de wet- en regelgeving of nieuws over omgevingsrecht. “Het is verhelderend, en je krijgt het op een blaadje gepresenteerd, heel toegankelijk”, zegt Thomas.
“Het enige werkpuntje is de zoekfunctie. Als ik een zoekterm ingeef, kom ik meestal niet meteen op de juiste plek terecht, via de navigatiebalk kom ik er dan wel. Maar eigenlijk verdient Schulinck Omgevingsrecht voor ons nu al 8 op 10. We krijgen correcte informatie op een snelle en efficiënte manier om zo complexe vraagstukken op te lossen”, besluit hij.
Wil je Schulinck Omgevingsrecht zelf testen? Vraag hier je demo aan.