Mee zijn met het omgevingsrecht is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het afgelopen jaar kende het omgevingsrecht opnieuw talrijke aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan het Verzameldecreet, dat maar liefst 22 wetten en decreten aanpaste. Naast dergelijke grote aanpassingen waren er ook ontelbare kleinere wijzigingen. Zo sleutelde de regelgever aan bestaande kaders, zoals bevoegdheidsverdeling of het Vrijstellingsbesluit. Of introduceerde hij nieuwe regelgeving, zoals de verplichte zuivering van huishoudelijk afvalwater in de VCRO.
In deze whitepaper Actualia omgevingsrecht 2024 belichten we de meest relevante en impactvolle wijzigingen van het afgelopen jaar. We duiken diep in de materie en bieden inzichten over de betekenis en toepassing van deze veranderingen in de praktijk.
In deze whitepaper belichten we de meest relevante en impactvolle wijzigingen van 2024.
Het nieuwe Stikstofdecreet
Het nieuwe Stikstofdecreet behandelt samengevat de verplichte reductie van de stikstofuitstoot. Het vormt in haar kern een nieuw vergunningskader voor alle activiteiten die stikstof uitstoten. Als de stikstofimpact van een bedrijf onder een impactscore blijft, is een passende beoordeling niet nodig. De strengere drempel voor de landbouw motiveert het decreet door de grotere impact van deze industrie.
Instrumentendecreet
Met het Instrumentendecreet streeft de decreetgever naar de integratie van het (bestaande) omgevingsinstrumentarium. Het decreet bundelt hiervoor de verschillende instrumenten en stemt ze op elkaar af. Het gaat meer bepaald over de lasten bij een omgevingsvergunning, de planschadevergoeding, de planbatenheffing, overige compenserende vergoedingen, de koopplichten en de billijke schadevergoeding. De instrumenten krijgen ondertussen verder vorm door uitvoeringsbesluiten.
Wijzigingsdecreet optimalisering regelgeving complexe projecten
Dit wijzigingsdecreet optimaliseert het Decreet Complexe Projecten. Dit decreet brengt een aantal aanpassingen met zich mee. Een uitzondering voor de rechtsmacht van de Raad voor Vergunningsbetwistingen treedt nog niet in werking.
Verzameldecreet Omgeving
Op 17 mei 2024 keurde de Vlaamse Regering het Verzameldecreet Omgeving goed. Dit decreet wijzigt 22 wetten en is op 20 juli 2024 in werking getreden. In de whitepaper vindt u een overzicht van de voornaamste wijzigingen die vanaf 20 juli 2024 in werking zijn getreden.
Benieuwd?
Download hier de whitepaper Actualia omgevingsrecht 2024.
Juridisch Advies Omgevingsrecht op maat van gemeente
Het huidige omgevingsrecht is verdeeld over tientallen wetten en decreten en verschillende beleidsdomeinen. Het maakt de uitvoering ervan voor u als gemeente complex. Niet iedere gemeente heeft hier voldoende werkkracht en expertise voor. Laat onze juristen u daarom ondersteunen.