Vanaf 17 april 2025 kunnen particulieren zonnepanelen met een stekker gebruiken. Dit werkt vrij eenvoudig: je hangt het zonnepaneel buiten aan je balkon of voorgevel en steekt vervolgens de stekker in het stopcontact. De opgewekte stroom kan je meteen gebruiken. Het klinkt als een droom die uitkomt voor appartementsbewoners, maar kan dit wel stedenbouwkundig? Dezelfde vraag kreeg minister van Omgeving Jo Brouns voorgeschoteld op de commissie voor leefmilieu, natuur en ruimtelijke ordening van 1 april 2025.
De minister wijst in zijn antwoord vooral op de vrijstelling voor gebruikelijke technische constructies (artikel 2.1, 14° en artikel 3.1, 10° Vrijstellingsbesluit). Een communicatie van het Departement omgeving wees ook al op deze vrijstelling. Dit soort zonnepanelen vallen dus wel degelijk principieel onder de vergunningsplicht als vergunningsplichtige constructie (artikel 4.2.1, 1° VCRO).
Momenteel loopt er een herziening van het Vrijstellingsbesluit. Dit biedt volgens minister Brouns ook de kans om de bestaande bepalingen rond technische constructies te verfijnen. Mogelijks gaat de Vlaamse Regering ook een specifieke vrijstellingsbepaling voor stekkerzonnepanelen opnemen. Daarbij denkt de minister ook aan eventuele voorwaarden rond de plaatsing van dit soort zonnepanelen op erfgoedsites.
Deze mogelijke aanpassing van het Vrijstellingsbesluit zou ook in lijn liggen met het Vlaamse regeerakkoord. Dat stelt het volgende: “we evalueren de bestaande vrijstellingen en het besluit van meldingsplichtige handelingen, in functie van onder andere de klimaat- en energietransitie en de best beschikbare technieken.”
Ter info
De vraag of er een vergunningsplicht rust op dit soort zonnepaneel staat nog los van eventuele andere verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan een aanmelding bij de elektriciteitsverdeler of privaatrechtelijke beperkingen.