Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van het Hof van Cassatie van 18 juni 2024 (nr. P.23.0949.N). Daarin bevestigt het Hof dat een zeecontainer geen bijgebouw is.
In deze zaak gingen de belanghebbenden in beroep tegen een arrest van het Hof van Beroep in Gent. Daarin oordeelde het Hof van Beroep dat een zeecontainer niet onder het begrip bijgebouw valt. Daardoor kon de vrijstelling voor vrijstaande niet voor verblijf bestemde bijgebouwen niet gelden (artikel 2.1, 11° Vrijstellingsbesluit).
De vrijstelling geldt voor alleen woningbijgebouwen en niet voor gebouwen die ook een woonfunctie herbergen. Het Vrijstellingsbesluit bevat geen definitie van de term woningbijgebouw. Het Hof van Cassatie oordeelt nu dat een zeecontainer geen bijgebouw kan zijn. De vrijstelling voor vrijstaande niet voor verblijf bestemde bijgebouwen kan dus niet gelden voor zeecontainers.
Gebouw versus constructie
Hiermee lijkt ze de rechtspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen te volgen. Daarin maakt de Raad een verschil tussen een ‘gebouw’ en een ‘constructie’. Ze stelde bijvoorbeeld al dat een elektriciteitscabine of windturbine geen gebouw in de spraakgebruikelijke betekenis vormt (RvVb 19 mei 2022, nr. A-2122-0767 en RvVb 24 april 2018 nr. A-1718-0791).
Het begrip gebouw
In haar spraakgebruikelijke betekenis is een “woningbijgebouw” een gebouw dat behoort bij een woning. Daarin brengt men onder wat men niet in de woning kan plaatsen of daar niet op zijn plaats is. Het vormt dus een voor de residentiële functie dienstig bijgebouw.
Gebouw betekent in haar spraakgebruikelijke betekenis (RvVb 18 november 2014, nr. A-2014-0793):
- hetgeen gebouwd is
- bouwwerk van tamelijke of aanzienlijke grootte en in het algemeen vervaardigd van duurzaam materiaal
- dienende tot woning, samenkomst of andere maatschappelijke verrichtingen, tot berging (een pakhuis, arsenaal) als monument
Schulinck Omgevingsrecht
Meer informatie over de vrijstelling voor vrijstaande niet voor verblijf bestemde bijgebouwen vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.