Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 18 juli 2024 (nr. A-2324-0939). Daarin oordeelt de Raad dat een schending van de openbaarheid van bestuur niet noodzakelijk leidt tot een onregelmatigheid bij het openbaar onderzoek.

In deze zaak had de Beroepsinstantie Openbaarheid van Bestuur al beslist dat er een schending op de openbaarheid van bestuur voorlag (artikel II.31 Bestuursdecreet). Dit omdat de vergunningverlenende overheid bepaalde foto’s niet wilde overmaken. Volgens de bezwaarindieners konden ze daardoor hun bezwaarschrift niet correct opstellen.

De Raad oordeelt echter dat de belanghebbenden wel nog steeds toegang hadden tot de foto’s. Het hele dossier (inclusief de foto’s) lag tijdens het openbaar onderzoek immers ter inzage op het gemeentehuis. Bovendien voeren ze niet aan dat de gemeente hen de inzage op het gemeentehuis weigerde.

Tot slot doet een beslissing van de Beroepsinstantie Openbaarheid van Bestuur geen afbreuk aan de inzagemogelijkheid van derden tijdens het openbaar onderzoek. In dit geval kwam de vergunningverlenende overheid weliswaar haar verplichtingen rond de openbaarheid van bestuur niet na. Deze schending leidde echter niet tot een ongeldigheid van het openbaar onderzoek.

Schulinck Omgevingsrecht

Meer informatie over de openbaarheid van bestuur vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.