Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 5 september 2024, nr. A-2425-0005. Daarin oordeelt de Raad over de “vrijwillige afsplitsing” bij het onderzoek naar de verkavelingsvergunningsplicht.

Het onderzoek naar de verkavelingsvergunningplicht kadert in de omgevingsvergunningsaanvraag voor een groter project. Als voorwaarde bij die omgevingsvergunning legt de vergunningverlenende overheid de naleving op van het advies van Fluvius. Uit dit advies blijkt dat een grondafstand aan de distributienetbeheerder noodzakelijk is. De grondafstand dient voor het oprichten van een elektriciteitscabine die nodig is voor de uitrusting van het project.

De vereiste voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt wanneer voldaan is aan de toepassingsvoorwaarden (artikel 4.1.1, 14° VCRO in samen lezing met artikel 4.2.15 VCRO):

  1. de vrijwillige verdeling van grond
  2. de creatie van twee of meer kavels
  3. om minstens één perceel te verkopen, te verhuren voor meer dan 9 jaar of om er een erfpacht of opstalrecht op te vestigen
  4. met het oog om aan woningbouw te doen of constructies op te richten die voor bewoning geschikt zijn

Het gaat hier weliswaar om het verdelen in twee kavels met de bedoeling minstens één te verkopen. Het feit dat het ene lot bestemd is voor het plaatsen van een elektriciteitscabine doet hieraan geen afbreuk. Het andere resterende onbebouwde lot is namelijk bestemd voor woningbouw.

Nochtans oordeelt de Raad dat een onderzoek naar de verkavelingsplicht niet nodig is bij dit dossier. Hij stelt namelijk dat hier geen sprake is van “vrijwillige verdeling” van een stuk grond. In dit geval eist de vergunningverlener de gedwongen grondafstand voor het plaatsen van een elektriciteitscabine. Het gaat om een vergunningsvoorwaarde zonder welke de aanvraag niet vergunbaar is. Het vrijwillige karakter bij de opsplitsing van het stuk grond ontbreekt.

Schulinck Omgevingsrecht

Meer informatie over de verkavelingsvergunningsplicht vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.