Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 26 september 2024, nr. A-2425-0065. In dit arrest bevestigt de Raad dat het bouwverbod inzake de rooilijn geen verticale werking heeft.

Volgens artikel 4.3.8 §1 VCRO kan de vergunningverlenende overheid geen omgevingsvergunning verlenen voor het bouwen, verbouwen, herbouwen of uitbreiden van een constructie op een stuk grond getroffen door een rooilijn. In bepaalde gevallen geldt een uitzondering, zoals bij het aanbrengen van gevelisolatie tot maximum 14 centimeter aan een bestaande vergunde of vergund geachte constructie. Als de rooilijn samenvalt met de voorgevel, is er ook een gunstig advies van de wegbeheerder nodig.

In deze zaak staat een voorgevel tegen de rooilijn. Bij een regularisatieaanvraag overschrijdt, vanaf een hoogte van 3,24 meter, de isolatie en de crepi de rooilijn met 12 centimeter. Een gunstig advies van de wegbeheerder ontbreekt waardoor de vergunningverlenende overheid de regularisatieaanvraag weigert.

De Raad vernietigt de weigeringsbeslissing. Hij oordeelt dat het bouwverbod uit artikel 4.3.8 §1 VCRO in deze situatie niet geldt omdat een rooilijn geen verticale werking heeft. Pas vanaf een hoogte van 3,24 meter tot onder de kroonlijst voorziet de aanvraag immers isolatie van 10 centimeter. Deze uitsprong op de verdieping is geen constructie op een stuk grond dat door een rooilijn is getroffen. De werken aan de onderzijde van de gevel blijven namelijk achter de rooilijn.

Schulinck Omgevingsrecht

Meer informatie over rooilijnen en achteruitbouwstroken vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.