Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 29 augustus 2024, nr. A-2324-1048. Daarin oordeelt de Raad dat in een bijstellingsprocedure noch milieuvoorwaarden op proef, noch een vergunning op proef mogelijk is.  

Deze zaak ging over een beroep tegen een ingewilligd verzoek tot bijstelling van bijzondere voorwaarden gedurende een proefperiode.

De Raad oordeelt dat de bijstelling van een omgevingsvergunning niet kan via een proefvergunning.

Eerst en vooral is er geen grondslag voor de bijstelling van voorwaarden op proef. De regeling inzake de omgevingsvergunning op proef (hoofdstuk 4 OVD) is niet van toepassing verklaard op de bijstellingsprocedure.

Daarnaast hebben beide instrumenten een andere finaliteit en zijn incompatibel met elkaar. Een bijstelling wijzigt een bestaande vergunning en kan niet gelijkgesteld worden met de aflevering van een omgevingsvergunning.

Een omgevingsvergunning op proef (artikel 68 en artikel 69 OVD) laat de overheid toe om gedurende een proefperiode de hinder op de omgeving na te gaan. Maar voor een bijstelling van een vergunningsvoorwaarde (artikel 82 en artikel 82/1 OVD) moet onderzoek vóór de beslissing duidelijk maken dat de hinder en risico’s beperkt en aanvaardbaar blijven.

Schulinck Omgevingsrecht

Meer informatie over de bijstelling van voorwaarden in de omgevingsvergunning en omgevingsvergunning op proef vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.