Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 25 juli 2024, nr. A-2324-0949. Daarin oordeelt de Raad dat de voldoende uitvoering van bestuurlijke maatregelen niet gelijk staat aan een stedenbouwkundige regularisatie.

Op een aantal percelen van de aanvrager stelde het ANB milieumisdrijven vast. Ze beslist om hiervoor verschillende bestuurlijke maatregelen op te leggen volgens de regels in titel XVI DABM. Later kwam het ANB tot de vaststelling dat de uitvoering van deze bestuurlijke maatregelen op voldoende wijze gebeurde.

De Raad oordeelt dat deze vaststelling van het ANB niet betekent dat er op deze percelen geen vergunningsplichtige ingrepen meer aanwezig zouden kunnen zijn. Deze zal de aanvrager eventueel nog moeten regulariseren. De aanvrager kan niet voorhouden dat het herstel van het geheel van de percelen in hun oorspronkelijke ‘stedenbouwkundige’ staat heeft plaatsgevonden. Uit de beslissing van de ANB kan je alleen afleiden dat de aanvrager de bestuurlijke maatregelen voldoende heeft uitgevoerd. Die beslissing staat dus los van een mogelijk vereiste stedenbouwkundige regularisatie.

Schulinck Omgevingsrecht

Meer informatie over bestuurlijke maatregelen vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.