Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 29 augustus 2024, nr. 2324-1031. Daarin oordeelt de Raad over de afwijkingsmogelijkheden van stedenbouwkundige voorschriften voor handelingen aan een gebouw in een beschermd dorpsgezicht.

De Raad geeft in deze zaak een beoordeling aan de afwijkingsmogelijkheden opgenomen in artikel 4.4.6 VCRO. Dat artikel gaat over de afwijking van stedenbouwkundige voorschriften voor handelingen aan constructies gelegen in de buurt van een beschermd erfgoed. In dit dossier ligt het gebouw met parkeerplaatsen binnen de perimeter van een afgebakend beschermd dorpsgezicht.

Een afwijking van de stedenbouwkundige voorschriften is mogelijk voor parkings, verhardingen, reliëfwijzigingen, ondergrondse constructies, technische constructies of onthaalinfrastructuur met een maximale vloeroppervlakte van 100 m² (artikel 4.4.6, lid 2 VCRO).

De aanvrager stelt dat de oppervlaktebeperking enkel geldt voor  “onthaalinfrastructuur”. Maar de RvVb volgt dat standpunt niet. Hij oordeelt dat de aanvrager hiermee een foute lezing aan de afwijkingsbepaling geeft.

De oppervlaktebeperking geldt namelijk voor elk van de limitatief opgesomde handelingen. De Raad steunt deze strikte invulling op de aard van de afwijkingsbepaling. Ook wijst de Raad op de memorie van toelichting (Parl.St. Vl.Parl. 2016-17, nr. 1149/1, 103-105).  Daaruit blijkt de wens om de afwijkingsmogelijkheid weliswaar te verruimen, maar wel met strenge randvoorwaarden zodat ongewenste ontwikkelingen quasi nooit aan de voorwaarden zullen voldoen. Ook de parking moet dus beperkt blijven tot 100 m².

De oppervlakte van de parking voorwerp van de vergunningsaanvraag heeft een totale oppervlakte van meer dan 100 m². Daarom vernietigt de Raad de vergunningsbeslissing.

Schulinck Omgevingsrecht

Meer informatie over de afwijkingsmogelijkheden voor beschermd onroerend erfgoed vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.