Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 19 september 2024, nr. A-2425-0042. Daarin oordeelt de Raad over de verkavelingsvergunningsplicht.
De aanvraag strekt tot het verbouwen en uitbreiden van een garagegebouw tot woning. Het garagegebouw bevindt zich op een perceel met een eengezinswoning (hoofdgebouw). Er vond een opsplitsing van het betreffende perceel plaats zonder een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden.
De Raad onderzoekt of de verkavelingsvergunningsplicht hierbij miskend werd De vereiste voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt wanneer voldaan is aan de toepassingsvoorwaarden (artikel 4.1.1, 14° VCRO in samen lezing met artikel 4.2.15 VCRO):
- de vrijwillige verdeling van grond
- de creatie van twee of meer kavels
- om minstens één perceel te verkopen, te verhuren voor meer dan 9 jaar of om er een erfpacht of opstalrecht op te vestigen
- met het oog om aan woningbouw te doen of constructies op te richten die voor bewoning geschikt zijn
De verkavelingsplicht is echter niet van toepassing op kavels met reeds één of meer opgerichte gebouwen. De Raad verwijst hierbij naar interpretatief artikel 20 van het decreet van 2012 en de daarbijhorende parlementaire voorbereiding. Een van de doelstellingen van de verkavelingsvergunning is de koper zekerheid gegeven over de bebouwingsmogelijkheden op zijn aangekocht perceel. Bij de aankoop van een reeds bebouwd kavel met bestaande vergunning is die zekerheid niet meer nodig.
De Raad oordeelt dat de vergunningverlenende overheid onzorgvuldig te werk ging omdat hij de verkavelingsvergunningsplicht niet heeft onderzocht. Zij moet onderzoeken of het gaat om een onbebouwde kavel dan wel om een bebouwde kavel. Dat op het stuk grond zich een garagebouw bevindt, volstaat niet om aan dat onderzoek voorbij te gaan. Het kavel is maar een “bebouwd kavel” in voormelde zin als het garagegebouw bewoonbaar is. Dat bleek hier niet het geval te zijn.
Schulinck Omgevingsrecht
Meer informatie over de verkavelingsvergunningsplicht vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.