Elke week lichten de juridische experten van Schulinck Omgevingsrecht een interessant arrest binnen het Vlaamse omgevingsrecht toe. Deze week is dat het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen van 22 augustus 2024, nr. A-2324-1002. Daarin oordeelt de Raad het actueel belang bij een vordering tot vernietiging tegen een onontvankelijkheidsverklaring.

Deze zaak ging over een beroep tegen een onontvankelijkheidsverklaring van een bestuurlijk beroep.

Initieel stelden twee omwonenden een administratief beroep in tegen een omgevingsvergunning tot het verkavelen van gronden. Het beroep van de verzoekende partij resulteerde in de bestreden beslissing tot onontvankelijkheid. Het andere beroep resulteerde in een omgevingsvergunning onder voorwaarden. Tegen de vergunningsbeslissing stelde de andere omwonende een beroep in bij de Raad dat nog steeds loopt. De verzoekende partij beperkte zich tot de onontvankelijkheidsbeslissing.

De Raad stelt dat de aanvrager geen actueel belang heeft bij het bestrijden van de onontvankelijkheidsverklaring. Bij gebrek aan bestrijding van de vergunning komt deze definitief tot stand in hoofde van de verzoekende partij. Het belang voor de beroepsindiener tegen de onontvankelijkheidsverklaring is dus niet langer actueel.

De beroepsprocedure tegen de vergunningsbeslissing door andere omwonenden doet geen afbreuk aan het gebrek aan belang in deze zaak. Het is daarnaast irrelevant dat de belanghebbende een vernietigingsberoep indiende bij de Raad van State. Dit tegen de gemeenteraadsbeslissing in dit dossier. Geen van beide kan een actueel belang in hoofde van de beroepsindiener verantwoorden. De Raad stelt dat de beroepsindiener niet enkel een jurisdictioneel beroep tegen de onontvankelijkheidsverklaring had moeten instellen. Hij moest dit ook doen tegen de uiteindelijke vergunningsbeslissing.

Schulinck Omgevingsrecht

Meer informatie over de ontvankelijkheid van een beroep voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen of meer specifiek het belang bij een vordering vind je in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.