Naar aanleiding van de Ministerraad van 20 september 2024 lijsten wij de belangrijkste nieuwe regelgeving over het omgevingsrecht op.

Omgevingshandhavingsbesluit

De Regering keurde het voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering over de Omgevingshandhaving goed. Dit besluit voert het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH) uit. Het brengt milieuhandhaving (DABM) en handhaving ruimtelijke ordening (VCRO) samen in één besluit. Dit ligt in lijn met de algemene doelstelling om de Vlaamse handhavingsregels te stroomlijnen en de digitale informatie-uitwisseling te bevorderen.

Meer informatie over handhaving kan u terugvinden in Schulinck Omgevingsrecht.

Wijziging VLAREBO-besluit, Milieuhandhavingsbesluit en VLAREL

De Regering keurde het voorontwerp van het besluit tot wijziging van het VLAREBO-besluit, het milieuhandhavingsbesluit en het VLAREL goed. De voorgestelde beleidsmaatregelen sluiten aan bij de realisatie van de doelstelling “bodemkwaliteit garanderen via bodemsanering”.

Het voorontwerp van besluit bevat volgende inhoudelijke wijzigingen:

  • de invoering van een regeling voor de cofinanciering van beschrijvende bodemonderzoeken bij brandweergerelateerde PFAS-verontreinigingen
  • de wijziging van de bestaande cofinancieringsregeling
  • wijzigingen naar aanleiding van recente ontwikkelingen
  • juridisch-technische aanpassingen en correctie

Meer informatie over bodemsanering kan u terugvinden in Schulinck Omgevingsrecht.

Wijziging VLAREM II naar aanleiding arresten Raad van State

Naar aanleiding van twee opeenvolgende arresten van de Raad van State legt de Vlaamse Regering een ontwerp voor tot bijsturing en wijzigingen van VLAREM II. In de uitspraken van de Raad van State werden een aantal onwettige bepalingen buiten toepassing gelaten. Om aan deze wettigheidsproblematiek tegemoet te komen wil de Vlaamse Regering de betreffende bepalingen nu wijzigen.

Meer informatie over milieubeleid kan u terugvinden in Schulinck Omgevingsrecht.

Programmatische aanpak stikstof

In het kader van de programmatische aanpak stikstof (PAS) heeft de Vlaamse Regering nu enkele uitvoeringsbesluiten goedgekeurd.

Het eerste besluit bepaalt de afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021. Het vastleggen van de referentiesituatie in 2021 is noodzakelijk om de PAS-referentie 2030 te bepalen overeenkomstig het Stikstofdecreet. De Vlaamse Regering legt definitief de specifieke regels vast voor de aanvraag en berekening van de afwijkende referentiesituatie. De beslissingen over deze aanvragen zal gebeuren door een commissie.
Daarnaast voorziet dit besluit in een lijst met diercategorieën waarvoor een aanvraag voor een vrijstelling van de reductieverplichtingen is voorzien.
Naar aanleiding van de gedelegeerde bevoegdheid uit het Stikstofdecreet duidt de Regering de verwerkingsverantwoordelijken in het kader van gegevensbescherming aan. Het verwerken van persoonsgegevens is dossiergerelateerd waardoor het aanduiden van een specifieke verantwoordelijke niet mogelijk is.

Het tweede besluit legt het ‘Flankerend beleid in uitvoering van de PAS’ definitief vast. Het besluit bepaalt de mogelijkheden omtrent de vergoedingen voor bedrijven in een oranje zone of in maatwerkgebieden.

Het derde besluit herverdeelt de PAS-provisie naar entiteiten binnen het beleidsdomein Omgeving. Het gebruik van de provisie is voorzien voor stikstofsaneringsprojecten, compensatievergoedingen bij het flankerend beleid rond Nutriëntenemissierechten, voor inrichtingswerken in stikstofgevoelige natuurgebieden, enzovoort.

Meer informatie over Programmatische Aanpak Stikstof kan u terugvinden in Schulinck Omgevingsrecht.

Implementatie kaderdecreet Vlaamse Handhaving: onroerend erfgoed en varend erfgoed

Naar aanleiding van de toepassing van het KVH op het Onroerenderfgoeddecreet en het Varenderfgoeddecreet wil de Vlaamse Regering de bijbehorende uitvoeringsbesluiten wijzigen. Het ontwerp dat voorligt zou de handhavingsbepalingen van het Onroerenderfgoedbesluit en het Varenderfgoedbesluit wijzigen.

Meer informatie over handhaving kan u terugvinden in Schulinck Omgevingsrecht.