Kaderdecreet Vlaamse Handhaving: bevoegdheid Vlaams Handhavingscollege

Op 14 juli 2023 bekrachtigde de Vlaamse regelgever het Kaderdecreet Vlaamse Handhaving (KVH). Dat decreet zorgt voor een stroomlijning van het Vlaamse handhavingsbeleid in verschillende beleidsdomeinen. De regering wil vooral de naleving van regels bevorderen, zonder te moeten sanctioneren. De focus ligt dus op een oplossingsgerichte cultuur bij de Vlaamse inspectiediensten.

Het decreet levert inhoudelijke veranderingen en verbeteringen op het vlak van handhavingsmaatregelen. Meest opvallend is de rol van het Vlaamse Handhavingscollege. Dat ontpopt zich als “het rechtscollege” voor de administratieve maatregelen opgelegd in het kader van het KVH.

Het Implementatiedecreet focust zich op de bevoegdheidsorganisatie en rechtspleging voor het Handhavingscollege. Het Implementatiebesluit, gepubliceerd op 28 augustus 2024, concretiseert de procedurebepalingen.

Implementatiedecreet: taken en rechtspleging Handhavingscollege

De beleidsdomeinen binnen het KVH zijn erg verscheiden. Daarom voert de decreetgever de implementatie van het handhavingsbeleid in verschillende stadia door.

Het Implementatiedecreet van 26 april 2024 richt zich op de inwerkingtreding van de handhavingsregels binnen de sectoren omgeving, economie en toerisme. Meer daarover kan je nalazen in ons eerdere nieuwsbericht.

Met het Implementatiedecreet heeft de Vlaamse decreetgever wijzigingen doorgevoerd aan het DBRC-decreet. Het gaat dan over zaken zoals een schorsingsprocedure, de mogelijkheid tot tussenkomst en het uitbreiden van de bestaande reformatiemogelijkheid. Enkele bepalingen in verband met de opbrengsten uit de handhaving en aanpassingen aan het KVH zijn in werking sinds 27 juni 2024 in werking. De overige bepalingen treden in werking vanaf 1 april 2026.

Implementatiebesluit: procedure Handhavingscollege

Het Implementatiebesluit voert nu ook de noodzakelijke wijzigingen door aan het Procedurebesluit. Het Implementatiebesluit voegt aan het Procedurebesluit onder meer bepalingen toe over:

  • het verzoekschrift
  • de schorsingsprocedure bij hoogdringendheid,
  • de schorsingsprocedure bij uiterst dringende noodzakelijkheid
  • het procedureverloop

De artikelen 10, 13 en 30 die betrekking hebben op de beveiligde verzending van een afschrift treden in werking op 31 december 2024.

Alle overige bepalingen treden in werking op 7 september 2024. Tegelijk met de artikelen 1, 105 tot en met 116 en 138 van het Implementatiedecreet met betrekking tot de bevoegdheden van het Handhavingscollege.