De nieuwe Vlaamse Regering Diependaele I legde op 30 september 2024 de eed af in het Vlaams Parlement. De prioriteiten die deze regering wil realiseren zijn terug te vinden in het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029. Dit nieuwsbericht zet een summiere samenvatting uiteen van de belangrijkste doelstelling over de omgeving uit deel 6.
De voornaamste doelstellingen zijn behoud van open ruimte, een zorgzaam waterbeleid en inzetten op natuur en leefmilieu.
Alle doelstellingen over de omgeving kaderen in een de transitie naar verduurzaming, welvaartscreatie en de ondersteuning van klimaatdoelstellingen.
Ruimtegebruik
De regering wil een efficiënter gebruik van de schaarse ruimte en een maximaal behoud van de open ruimte. Met het Instrumentendecreet en het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen wil ze de bouwshift effectief in de praktijk omzetten. Om de doelstellingen te bereiken zet ze in op vereenvoudiging van bestaande beleidsinstrumenten maar ook de ontwikkeling van een openruimtepact.
In kader van een efficiënter en beter ruimtegebruik zet ze in op volgende doelstellingen:
- het terugdringen van het bijkomende ruimtebeslag
- een circulair ruimtegebruik met beter, intensiever en multifunctioneler benutten van de reeds ingenomen ruimte
- de ondersteuning aan gebiedsgerichte coalities die samenwerken aan een evenwicht tussen landbouw, water, natuur en landschap in open ruimte
- sterke bedrijvige kernen met wonen, werken en ontspannen
- inzetten op multifunctioneel gebruik van ruimte
- gebiedseigen ontwikkeling
- activeren van slapende terreinen voor bedrijvigheden, economische reconversie en herbenutting
Zorg voor water
Het blijkt dat de regering duidelijk wil inzetten op zorg voor water. De overheid lanceert een nieuwe en omvattende Blue deal 2.0. om in te zetten op klimaatadaptie en meer ruimte te geven aan water. Maar ze wil ook meer algemeen een vereenvoudigd en geïntegreerd waterbeleid bekomen.
Om de negatieve gevolgen van klimaatveranderingen tegen te gaan wil ze onder andere inzetten op het volgende doelstellingen:
- natuurlijke sponzen als instrument in functie van klimaatadaptie: het creëren van wetlands en natte natuur, hydrologisch herstel van landschappen, waterinfiltratie en vasthouden van water als oplossing tegen overstromingen en droogte
- stoppen met bouwen in watergevoelige openruimtegebieden
- slim peil- en grondwaterbeheer
Naast het anticiperen op klimaatveranderingen wil de regering ook inzetten op zuiver en betaalbaar water. Ze heeft aandacht voor bescherming van een goede waterkwaliteit en efficiënter gebruik van (afval)water.
Zorg voor natuur
De regering benadrukt de onschatbare waarde van natuur en biodiversiteit: ze zorgen voor een gezonde leefomgeving, bieden ons zuiver water en propere lucht en dragen bij aan ons fysieke en mentale welzijn, ze versterken onze weerbaarheid tegen klimaatveranderingen en extreme weeromstandigheden. Ze wil blijven inzetten op natuurherstel en klimaatadaptie. De Regering wil de Europese natuurdoelen in Vlaanderen maximaal realiseren in de beschermde gebieden.
Zorg voor gezond leefmilieu
Een gezond leefmilieu draagt bij aan schone lucht, zuiver water en vruchtbare bodem. Een schoon en gezond leefmilieu begint bij het voorkomen van vervuiling. Daarbij stelt de regering het basisprincipe ‘de vervuiler betaalt’ voorop.
Bij haar bodembeleid wil ze risicolocaties blijven saneren en inzetten op een gebieds- en oplossingsgerichte aanpak. Ze maakt werk van een Bodemplan en bouwt een bodemmeetnetwerk uit.
Ze wil de luchtkwaliteit verbeteren met het Vlaams Luchtbeleidsplan aan te passen aan Europese standaarden.
Met betrekking tot afvalverwerking brengt de regering haar doelstelling voor een astbestveilig Vlaanderen tegen 2040 nogmaals onder de aandacht. Daarnaast wil ze inzetten op afvalvermindering met een Vlaamse strategie voor grondstoffen- en afvalpreventie. Met een circulair materialenbeleid wil ze maximaal inzetten op herstelbare, recycleerbare en recupereerbare goederen.
Procedures en rechtsbescherming
De Regering wil af van administratieve lasten en wil inzetten op een efficiënt, rechtszeker en transparant vergunningsproces. De regering stelt een gemengde commissie samen die gelast is met de opmaak van een actieprogramma. Dit actieprogramma moet focussen op:
- snellere rechtspraak
- technische expertise ter ondersteuning
- constructieve, zinvolle en oplossingsgerichte inspraak
- aanvechtbaarheid van de inhoud van een gunstig geadviseerde passende beoordeling en het milieueffectenrapport
- definiëren van het marginaal toetsingsrecht en aangetoond belang
- doorweging van het algemeen maatschappelijk belang bij uitspraken
- invoering van het concept ‘integrale maatschappelijke benadering’
- tegengaan van misbruik van procedures
- inkorting van de procedure
Wil je op de hoogte blijven van alle recente wijzingen binnen het omgevingsrecht? Deze kan u terugvinden in Schulinck Omgevingsrecht. Nog geen abonnement? Vraag dan zeker een demo aan.