Maandag 14 oktober 2024 trad het wijzigingsbesluit over de omlopen voor motorvoertuigen en vaartuigen in werking.

Geluidsnormen omlopen

Artikel 5.32.10.1 §3 VLAREM II bepaalt nu dat de geluidsnormen in hoofdstuk 4.5 VLAREM II gelden, tenzij anders vermeld in de omgevingsvergunning. De exploitant moet ook maatregelen nemen om de geluidsproductie aan de bron en de geluidsoverdracht naar de omgeving te beperken. Deze maatregelen alsook de (wijze van) controle vermeldt hij in een register of in het project-MER.

Vóór de wijziging stelde de bepaling het omgekeerde. Met name dat de geluidsnormen in hoofdstuk 4.5 VLAREM II niet gelden, tenzij anders vermeld in de omgevingsvergunning. Volgens de bestuursrechtspraak was deze bepaling evenwel onwettig. Op basis van artikel 159 Grondwet liet de rechtspraak deze bepaling dan ook buiten toepassing.

Rubriekswijziging

Verder verdwijnt het criterium 5 ha of meer uit rubriek 32.9, 4° VLAREM II. Alle permanente race- en testbanen voor motorvoer- en vaartuigen zijn dan ook een klasse 1 inrichting. Voor omlopen die daardoor een rubriekswijziging ondergaan, gelden artikel 51 OVD en artikel 11, 1° c) OVB. Dit betekent dat zij de rubriekswijziging aan de bevoegde overheid moeten meedelen binnen de 6 maanden. De vereenvoudigde vergunningsprocedure is van toepassing.

Project-MER

Ook Bijlage I Project-MER-besluit is aangepast. Rubriek 29 uit Bijlage I bepaalt dat permanente race- en testbanen voor gemotoriseerde voertuigen MER-plichtig zijn. Dit komt neer op de omlopen die vallen onder indelingsrubriek 32.9, 3° en 4° Bijlage I VLAREM II.

De MER-plicht biedt namelijk de garantie voor de omgeving en het leefmilieu dat een grondige beoordeling van de activiteit in de lokale omgeving gebeurt. Het type omloop, de voertuigen, het aantal exploitatiedagen en de impact op bewoning en de natuur in de buurt worden concreet onderzocht.

Bestaande IIOA

Voor de bestaande ingedeelde inrichtingen of activiteiten gelden de wijzigingen niet vanaf 14 oktober 2024, maar pas vanaf 1 januari 2027. Zo hebben de exploitanten van bestaande en vergunde ingedeelde inrichtingen of activiteiten nog de tijd om een bijstelling van de milieuvoorwaarden met verzoek tot afwijking van de geluidsnormen aan te vragen.

Onder bestaande ingedeelde inrichtingen of activiteiten verstaat het wijzigingsbesluit de ingedeelde inrichtingen of activiteiten:

  • vergund of waarvan akte genomen vóór 14 oktober 2024
  • of waarvoor uiterlijk vóór 14 oktober 2024 al een vergunningsaanvraag of een melding is ingediend