Sinds 1 april 2025 ligt er een conceptnota voor aanpassing van de regelgeving over meldingsplichtig zorgwonen voor bij de commissie voor Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening.
De regeling rond meldingsplichtig zorgwonen bestaat al sinds 2009. Onder bepaalde voorwaarden kan men een eengezinswoning via een eenvoudige melding omvormen tot zorgwoning. In 2021 breidde de decreetgever deze mogelijkheid verder uit naar de creatie van een zorgwoning in een bijgebouw of een afzonderlijke, verplaatsbare unit in de tuin.
Artikel 4.2.4 VCRO bepaalt de voorwaarden waaraan meldingsplichtig zorgwonen moet beantwoorden. Dit artikel bevat specifieke voorwaarden voor de plaatsing van een zorgwoning binnen een tijdelijke, verplaatsbare constructie (een mobiele zorgwoning of zorgunit). Zo kan men dit maar doen voor een termijn van 3 jaar, eenmalig verlengbaar met 3 jaar.
Met de conceptnota vragen de indieners een evaluatie van de regelgeving rond zorgwonen. Daarbij moet de decreetgever controleren wat voor doelgroepen de 3 verschillende types van meldingsplichtig zorgwonen gebruiken. Ook vragen de indieners dat de decreetgever de duurtijd van deze 3 types onderzoekt.
Er zou volgens de conceptnota rechtsonzekerheid bestaan. Dit doordat een mobiele zorgwoning waarbij de zorgsituatie langer dan 6 jaar duurt een vergunningsplichtig karakter krijgt. Dit zou ook zorgen voor een extra administratieve last voor zorgbehoevenden en zorgverleners.
De conceptnota stelt daarom voor om de termijn voor een mobiele zorgwoning te verlengen naar zolang de zorgsituatie duurt. Het lijkt ook niet wenselijk dat men de zorgrelatie telkens opnieuw moet aantonen. De gezondheidssituatie evolueert immers normaal gezien niet positief met de leeftijd.
Concreet stellen de indieners een wijziging van artikel 4.2.4, 3°, i) VCRO voor. Dit om een mobiele zorgwoning toe te laten via een melding zolang de zorgsituatie voortduurt of zolang de bewoners beantwoorden aan de leeftijdsvoorwaarden.