Aan het begin van het nieuwe jaar wijzigen een aantal regels in het omgevingsrecht. We zetten er een aantal voor jullie op een rijtje in dit nieuwsbericht.

Rioleringstoets

Bij een omgevingsvergunning voor het bouwen of verbouwen van een gebouw en het verkavelen van gronden geldt in bepaalde gebieden de rioleringstoets. Bij het lozen van huishoudelijk afvalwater moet de aanvrager in bepaalde gevallen voorzien in afvalwaterzuivering.

Deze nieuwe decretale beoordelingsgrond geldt voor aanvragen ingediend vanaf 31 december 2024.

Meer informatie over de rioleringstoets kan u terugvinden op de databank van Schulinck Omgevingsrecht.

Vrijstellingsbesluit

Op 1 januari 2025 traden de laatste wijzigingen aan het Vrijstellingsbesluit in werking.

De toepassingsvoorwaarde in artikel 1.6 Vrijstellingsbesluit geldt voor handelingen volledig of gedeeltelijk gelegen in de 5 meter brede strook van ingedeelde onbevaarbare en bevaarbare waterlopen, in de erfdienstbaarheidszone langs grachten van algemeen belang en in de afgebakende oeverzone.

Ook de vrijstellingen voor de aanleg van verhardingen en het wijzigen van bestaande verhardingen op openbaar domein wijzigen:

  • aanleg van verhardingen waarvan de totale bijkomende oppervlakte van de voorgenomen ruimtelijk samenhorende handelingen 300 m² of minder bedraagt, met een reliëfwijziging van minder dan 50 cm (artikel 10, 1° Vrijstellingsbesluit)
  • het geheel of gedeeltelijk wijzigen van een bestaande verharding. De vrijstelling geldt niet als de bestaande verharding een waterdoorlatend karakter heeft en vervangen wordt door een niet-waterdoorlatende verharding (artikel 10, 2° Vrijstellingsbesluit)

Meer informatie over de toepassingsvoorwaarden of de vrijstelling voor het openbaar domein kan u terugvinden op de databank van Schulinck Omgevingsrecht.

Wijzigingen VLAREM II en VLAREM III

Op 6 september 2024 keurde de Vlaamse Regering een besluit goed dat wijzigingen aanbrengt in VLAREM II.

Het wijzigingsbesluit voert een nieuw hoofdstuk 4.11 toe aan de algemene milieuvoorwaarden voor ingedeelde inrichtingen. Dat hoofdstuk behandelt de beheersing van verontreiniging door kunststof granulaat. Kunststof granulaat krijgt daardoor een eigen definitie in artikel 1.1.2 VLAREM II.

Het besluit behandelt daarnaast wijzigingen aan de sectorale voorwaarden uit:

  • hoofdstuk 5.6 over brandstoffen en brandbare vloeistoffen
  • hoofdstuk 5.17 over opslag van gevaarlijke stoffen

Het gaat over wijzigingen van een aantal begrippen, het tegengaan van overvulling, bepalingen rond vul- en losplaatsen, de heringebruikname van de houder met een andere vloeistof etc. Voornamelijk door de vernieuwde Bijlagen 5.17.2, 5.17.3 en 5.17.7 VLAREM II.

Ook wijzigen de milieuvoorwaarden voor niet-ingedeelde inrichtingen uit hoofdstuk 6.5 over particuliere stookolietanks met een inhoud van minder dan 5.000 kg. Dat hoofdstuk krijgt een aantal preventieve maatregelen.

Tot slot actualiseert en vernieuwt het wijzigingsbesluit enkele bijlagen van VLAREM II:

  • Bijlage 5.17.2: Bouw en controle van vaste houders
  • Bijlage 5.17.3: Bouw en controle van een permanent lekdetectiesysteem
  • Bijlage 5.17.7: Bouw en controle van een systeem om overvulling te voorkomen, KWS-afscheiders en andere opvangsystemen

Dit besluit trad in werking op 1 januari 2025. Met uitzondering van artikel 71 dat in werking trad op 31 december 2024 als gevolg van de verdaging van de inwerkingtreding van de VLAREM-trein 2019.

Meer informatie over milieuvoorwaarden in het algemeen kan u terugvinden op de databank van Schulinck Omgevingsrecht.