In een arrest van 8 augustus 2024 oordeelt het Handhavingscollege over niet gerecycleerd pmd-afval in vuilnisbakken bij tankstations. Valt dit afval onder het begrip bedrijfsafval?

In deze zaak kreeg de uitbater van een aantal tankstations hiervoor een geldboete opgelegd van de gewestelijke beboetingsentiteit. De vuilnisbakken bij een aantal onbemande servicestations bleken ook pmd-afval te bevatten. De inzameling van pmd-afval moet verplicht gescheiden gebeuren.

Kwalificatie bedrijfsafval

Bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan door een industriële, ambachtelijke of wetenschappelijke activiteit (artikel 3, 6° Materialendecreet). Het gaat dan bijvoorbeeld over KGA, glas, papier, textiel, olie, hout, pmd… (artikel 4.3.2 VLAREMA).

Een bedrijf moet, als producent van een afvalstof, een gescheiden pmd-ophaling verzekeren wanneer het gaat over bedrijfsafval. De uitbater van het tankstation stelt dat het hier niet gaat over bedrijfsafval. Het pmd-afval vormt huishoudelijk afval van klanten. De vuilnisbakken zouden alleen dienen op gebruikte papieren doekjes in weg te gooien. Deze biedt de uitbater zelf aan klanten aan om bijvoorbeeld gemorste brandstof af te vegen. Daarom stelt de uitbater dat het pmd-afval niet voortkomt uit het gebruik van het tankstation zelf.

Daarnaast stelt de uitbater dat de aanwezigheid van vuilnisbakken geen activiteit vormt die afvalstoffen produceert. De tankstations vormen geen onderdeel van het publiek domein. Particulieren of personeel kunnen de vuilnisbakken ook niet gebruiken om zich van hun huishoudelijke afvalstoffen te ontdoen. Hierdoor kan men het daarin gedeponeerde pmd-afval ook niet zien als met huishoudelijk afval gelijkgesteld bedrijfsafval. Dit afval maakt volgens de uitbater zwerfvuil of sluikstorten uit.

Oordeel Handhavingscollege

Het Handhavingscollege oordeelt dat de vuilnisbakken deel vormen van de dienstverlening die de uitbater van een tankstation aanbiedt. Daardoor valt het afval in deze vuilnisbakken wel onder het begrip bedrijfsafval. De vuilnisbakken geven niet aan dat men ze alleen mag gebruiken voor papieren doekjes. Het pmd-afval kan men er ook makkelijk in deponeren. Het gaat niet om sluikstorten of huishoudelijk afval.